Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ryż migdałowy

Ryż migdałowy

Do tego dania najlepiej nadaje się drobnoziarnisty ryż brązowy. Ma on ciekawszą konsystencję i silniejszy smak, niż jego długoziarnisty
odpowiednik.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 szklanka brązowego ryżu
1/2 szklanki dzikiego ryżu
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 szklanki prażonych migdałów, posiekanych
1/2 szklanki rodzynków

PRZYGOTOWANIE:

1) W średnim rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty, aż zaczną się rumienić.

2) Wsypać ryż brązowy i dziki. Dodać 11/2 szklanki wody, sok pomarańczowy i imbir. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i gotować 50 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać migdały i rodzynki, wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 317 kcal, 7 g białka, 53 g węglowodanów, 4 g błonnika, 10 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 8 mg soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.6/5 - (9 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x