Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Warto pić herbatę

Warto pić herbatę

Jedna czy dwie filiżanki herbaty mają działanie przeciwutleniające porównywalne z pięcioma porcjami owoców i warzyw.

Herbata

Wszystkie prawdziwe herbaty robi się z herbaty chińskiej (Camellia sinensis).

Pięć powodów dla których warto pić herbatę
1) Zawiera silnie działające przeciwutleniacze flawonoidy i katechiny (podgrupa flawonoidów, której przypisuje się wiele właściwości leczniczych).
2) Mimo lekkiego działania moczopędnego, nawadnia organizm i ma właściwości zdrowotne.
3) Herbata może zwiększać odporność na choroby dzięki obecności aminokwasu L-teaniny, który ulega rozkładowi w wątrobie na etyloaminę, stymulującą rozwój białych krwinek.
4) Osoby pijące dużo herbaty mogą być mniej narażone na ryzyko zawału serca i udaru mózgu, bo przeciwutleniacze zapobiegają szkodliwemu działaniu cholesterolu i wolnych rodników na tętnice, a fl awonoidy zmniejszają krzepliwość krwi.
5) Katechinom obecnym w herbacie przypisuje się zdolność ochrony DNA przed zmianami nowotworowymi i powstrzymywania replikacji komórek nowotworowych.

Różne rodzaje
Kolor herbaty zależy od sposobu jej przetwarzania:
Biała powstaje z pączków i wyselekcjonowanych liści, które gotuje się na parze, a następnie suszy. Zawiera mniej kofeiny niż zielona, a więcej katechin.
Bezkofeinowa zawiera wszystko oprócz kofeiny, ale mniej przeciwutleniaczy.
Czarna ma najbardziej intensywny smak i zawiera najwięcej kofeiny. W procesie przetwarzania ulega zniszczeniu pewna ilość katechin. Najlepiej parzyć ją pięć minut.
Earl grey to herbata czarna z dodatkiem oleju ze skórki pomarańczy bergamotki. Przypisuje się jej działanie antyseptyczne, antydepresyjne i łagodzące.
Gunpowder to rodzaj herbaty zielonej. Liście zwija się w drobne grudki, które rozwijają się we wrzątku.
Jaśminowa – ulubiona herbata smakowa w Chinach – to napar herbaty z dodatkiem płatków jaśminu.
Kombucha to herbata czarna poddawana fermentacji za pomocą cukru, bakterii i drożdży. Jej zwolennicy twierdzą, że podnosi odporność, wspomaga pracę wątroby i zwalcza nowotwory.
Lapsang souchong to chińska czarna herbata wędzona w dymie z drzewa sosnowego.
Matcha to zielona herbata w proszku, której przypisuje się najwięcej korzyści zdrowotnych, ponieważ spożywamy liście w całości.
Oolong (ulung) Podnosi sprawność umysłową i zwalcza różne choroby.
Zielona jest bogata w katechiny i zawiera witaminę K ważną dla krzepliwości krwi. Do jej zalet należy zwalczanie nowotworów i chorób serca.

Jak pić i parzyć herbatę
Najlepsza czarna: według najnowszych badań, obecne w mleku białko w postaci kazeiny neutralizuje działanie przeciwutleniaczy w herbacie, czyli niweluje jej korzystny wpływ na układ krążenia.
Parzyć w czajniczku: herbata z liści herbacianych zawiera więcej korzystnych substancji niż rozdrobnione liście sprzedawane w torebkach.

Herbaty ziołowe i owocowe

Herbaty ziołowe i owocowe sporządza się z różnych ziół, owoców i przypraw.

Korzyści zdrowotne
Nie zawierają kofeiny i mają wiele właściwości zdrowotnych. Większość herbat ziołowych zawiera prawdziwe zioła, lecz owocowe mogą być sporządzane ze sztucznych składników.

Dziki bez działa przeciwzapalnie i napotnie, dlatego może łagodzić objawy przeziębienia.
Herbatka z nasion kopru włoskiego działa łagodząco przy rozstroju żołądka.
Imbir pomaga łagodzić nudności i wymioty. Może także zmniejszać bóle reumatyczne i pomagać w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Melisa koi nerwy i wspomaga trawienie.
Mięta wspomaga trawienie i łagodzi nudności.
Pokrzywa działa wzmacniająco; zawiera żelazo, wapń i magnez.
Rooibos – czerwona herbata z południa Afryki, zawiera dużo przeciwutleniaczy, lecz mało tanin.
Rumianek zawiera aminokwas tryptofan, który koi nerwy i korzystnie wpływa na sen.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x