Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kotlety cielęce po toskańsku

Kotlety cielęce po toskańsku

Do takich kotletów można podać nie tylko warzywa z grilla, ale też kolorową sałatkę warzywną. Dobrym dodatkiem jest także sałatka ziemniaczana z ogórkiem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 duże marchewki
2 pomidory
250 g zielonej fasolki szparagowej
2 małe czerwone cebule
4 kotlety cielęce z polędwicy lub rostbefu (ok. 150 g każdy)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
sól

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać składniki marynaty, potrząsając nimi w zakręcanym słoiku.

2) Obrać marchewki i pokroić w cienkie słupki. Pokroić pomidory w ćwiartki, a te jeszcze wzdłuż na pół. Obrać cebule i pokroić je w krążki. Kotlety obficie obsypać pieprzem z obu stron. Włożyć wraz z warzywami do płaskiej formy. Zalać marynatą i dobrze wymieszać. Marynować przez 15 minut.

3) Rozpalić grill.

4) Wyjąć kotlety z formy i ułożyć na grillu. Wyłożyć warzywa wraz z rozmarynem na tacce z folii aluminiowej. Piec kotlety po 7 minut z każdej strony, aż będą brązowe z zewnątrz, a w środku jeszcze różowe. W tym samym czasie dusić na grillu warzywa na tacce około 6 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

5) Rozłożyć warzywa na dwóch talerzach, położyć na nich kotlety. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 290 kcal, 31 g białka, 15 g tłuszczów, 8 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x