Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Letnia zupa jarzynowa

Letnia zupa jarzynowa

Mieszanka różnych warzyw dostarcza wielu różnych witamin i soli mineralnych.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 średnia cebula drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
2 łyżeczki świeżego imbiru drobno posiekanego
100 g fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża marchewka pokrojona w kostkę
1 żółta cukinia pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
3/4 łyżeczki soli
100 g zielonego groszku
2 podłużne pomidory grubo posiekane
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, seler i imbir. Smażyć 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolkę, ziemniaki, marchewkę, cukinię, 8 szklanek wody, liść laurowy i sól. Dusić 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.

2) Zdjąć pokrywkę. Podgrzewać jeszcze kwadrans na wolnym ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek, pomidory, bazylię i tymianek. Wyjąć liść laurowy przed podaniem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 88 kcal, 3 g białka, 17 g węglowodanów, 2 g tłuszczów, 0 g NNKT, 0 mg cholesterolu, 4 g błonnika, 307 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x