Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ciasto francuskie ze świeżymi figami

Ciasto francuskie ze świeżymi figami

Ciasto francuskie będzie wspaniałą oprawą dla pysznych świeżych fig. Ten wyjątkowo prosty deser wygląda zachwycająco, a smakuje niebiańsko.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego, około 34 x 24 cm (potrzebna będzie połowa tego ciasta)
2 łyżki wody różanej
40 g orzeszków pistacjowych, posiekanych, plus kilka całych do przybrania
2 łyżki cukru
6 dojrzałych, świeżych fig
6 łyżek jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić ciasto Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwala, pozostawić je, nieotwarte, w temperaturze pokojowej 20 minut. Rozwinąć ciasto i oddzielić połowę, a drugą zachować na później. Pokroić ciasto na 6 kawałków po około 8,5 x 8 cm. Ułożyć na blasze.

2) Upiec ciasto Skropić ciasto wodą różaną. Posypać orzechami pistacjowymi i cukrem. Piec 10–12 minut, aż ciastka mocno wyrosną i przyrumienią się.

3) Podawać ciastka W czasie gdy ciastka się pieką, odkroić ogonki od fig i pokroić każdą pionowo na 6 cząstek. Ułożyć ciastka na osobnych talerzykach deserowych. Nałożyć na każde po 3 cząstki figi, a obok łyżkę greckiego jogurtu i 3 cząstki figi w taki sposób, by częściowo były zatopione w jogurcie. Skropić figi miodem, posypać pistacjami i podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 301 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 36 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x