Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pożywne warzywa duszone

Pożywne warzywa duszone

To danie przyrządza się błyskawicznie, ponieważ niektóre warzywa można posiekać w czasie, gdy inne już się duszą. Kiedy kończy się krojenie ostatnich, potrawa jest już prawie gotowa.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

5


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, posiekane
2 łodygi selera, posiekane
2 marchwie, posiekane
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżka octu balsamicznego
700 g dyni
250 g zielonej fasolki, pokrojonej
3 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 łyżeczki otartej szałwii
1 czerwona papryka, posiekana
2 szklanki grzybów shiitake
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1) W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i seler naciowy. Przyrumienić lekko przez 3 minuty. Dodać marchew i czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać ocet i mieszać przez minutę, zdrapując z dna to, co do niego przywarło.

2) Dodać dynię, fasolkę, wywar i szałwię. Doprowadzić do wrzenia i dusić 15 minut, aż dynia będzie prawie miękka. Dodać paprykę i grzyby. Dusić na małym ogniu przez 5–10 minut, aż warzywa będą miękkie.

3) W małej misce utrzeć musztardę z miodem. Dodać do warzyw i starannie wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 170 kcal, 4 g białka, 31 g węglowodanów, 7 g błonnika, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 325 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x