Ten podstawowy przepis na bochenek chleba można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy użyć do wyrabiania ciasta innej mąki lub dodać do niego ziół, orzechów, sera, oliwek, pestek, rodzynek i uformować małe bochenki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
1 bochenek
SKŁADNIKI:
340 g białej mąki chlebowej
340 g razowej mąki chlebowej, najlepiej mielonej w żarnach kamiennych, plus nieco do posypania
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży instant
450 ml wody o temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Przesiać oba gatunki mąki do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać sól i suszone drożdże. Wymieszać, zrobić zagłębienie w środku i wlać letnią wodę. Zagniatając rękami, zagarniać stopniowo mąkę do wody, żeby wyrobić gładkie ciasto.
2) Uformować z ciasta zwartą kulę, która nie klei się do ścianek miski. W razie potrzeby dodać trochę więcej mąki lub wody.
3) Wyłożyć ciasto na lekko poprószony mąką blat i wyrabiać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto wyrośnie i podwoi objętość.
4) Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką i przebić. Delikatnie uformować kulę i ułożyć na dużej nasmarowanej blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by znów wyrosło i podwoiło objętość.
5) Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bochenek i posypać odrobiną mąki razowej. Ostrym nożem zrobić na wierzchu bochenka 4 poprzeczne nacięcia. Piec chleb 35 minut, aż popukany w spód bochenek będzie wydawać głuchy odgłos.
6) Przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygł przed pokrojeniem. Ten chleb zachowuje świeżość do 5 dni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kromka zawiera: 180 kcal, 6 g białka, 1 g tłuszczów w tym 0 g NKT, 0 mg cholesterolu, 40 g węglowodanów w tym 1 g cukrów, 3 g błonnika, 165 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock