Pomidory zawierają bardzo dużo likopenu – substancji o właściwościach przeciwnowotworowych – oraz witaminy C.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 dużych twardych pomidorów
300 g szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula drobno posiekana
300 g drobno posiekanych pieczarek
1/3 szklanki grubej tartej bułki
2 łyżki tartego parmezanu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki soli
6 dużych jajek
PRZYGOTOWANIE:
1) Odkroić czubki pomidorów i usunąć miąższ. Podzielić łyżeczkę soli, wsypując trochę do każdego pomidora. Ułożyć pomidory otworami do dołu na papierowym ręczniku.
2) Umyć szpinak, wilgotny wrzucić do garnka. Przykryć i zblanszować na małym ogniu 1–2 minuty.
3) Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Podsmażać cebulę, aż zmięknie. Wrzucić pieczarki. Smażyć 5 minut. Dodać szpinak, tartą bułkę, parmezan, resztę soli, pieprz i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Średnią brytfannę pokryć olejem w sprayu.
4) Napełnić pomidory masą szpinakową. Rozłożyć w brytfannie, na wierzch każdego wbić jajko. Przykryć folią aluminiową. Piec 20–25 minut, aż jajka się zetną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 163 kcal, 11 g białka, 13 g węglowodanów, 9 g tłuszczów, 2 g NNKT, 214 mg cholesterolu, 4 g błonnika, 739 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock