Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Burgery warzywne

Burgery warzywne

Te burgery to świetna alternatywa na grilla dla osób, które nie jadają mięsa.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duża cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
300 g marchewki, grubo startej
300 g cukinii, grubo startej
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
sól morska
czarny pieprz
80 g świeżej bułki razowej, pokruszonej
1 jajko, roztrzepane

Z czym podawać (propozycja)
2 pomidory, pozbawione nasion i posiekane
2 łyżki sosu pomidorowego lub sosu chutney
świeżo zmielony czarny pieprz
4 bułki sezamowe do hamburgerów lub kajzerki
4 łyżeczki majonezu
2 listki sałaty lodowej, posiekane
1 szalotka, pokrojona w cienkie krążki

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać marchewkę i cukinię. Smażyć jeszcze 10 minut, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać kmin rzymski, kolendrę, masło orzechowe, listki kolendry oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Zestawić patelnię z ognia i odstawić, żeby warzywa trochę przestygły.

2) Dodać pokruszoną bułkę i jajko. Starannie wymieszać na gęstą, lepką masę. Uformować z niej 4 grube burgery po około 10 cm średnicy.

3) Przykryć płytę lub ruszt grilla folią aluminiową, lekko nasmarować i niezbyt mocno rozgrzać. Piec burgery bezpośrednio nad ogniem po 5 minut z obu stron, aż stwardnieją z wierzchu i się przyrumienią.

4) Przed podaniem wymieszać pomidory z sosem pomidorowym. Dodać pieprz. Przekroić bułki na połówki i opiec skórką do góry. Posmarować przekrojoną stronę każdej bułki 1/2 łyżeczki majonezu. Na każdym spodzie nałożyć trochę sałaty i burgera. Posmarować posiekanymi
pomidorami i nałożyć na wierzch krążki szalotki. Przykryć górnymi połówkami bułki i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 495 kcal, 13 g białka, 19 g tłuszczów, 68 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x