Ciekawy pomysł na grilla. Do jego przygotowania potrzebujemy baraniny. Formujemy je w kształt kotletów i dodajemy zioła. Efekt jest niesamowity!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
8 baranich kotletów, najlepiej z karkówki (ok. 400 g), okrojonych z tłuszczu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz
Miętowy sos jogurtowy
1/4 ogórka
150 g niskotłuszczowego jogurtu
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżeczka gotowego sosu miętowego
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik lub grill do wysokiej temperatury. Włożyć kotlety do płytkiego naczynia. Kminek i nasiona kolendry utłuc lekko w moździerzu, zmieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso mieszanką przypraw, odwrócić kotlety, aby przyprawy pokryły je z obu stron, a następnie odstawić, żeby się marynowały w czasie, kiedy będziemy przyrządzać sos.
2) Przeciąć ogórek wzdłuż na połówki. Zetrzeć go na grubej tarce, odsączyć nadmiar wody. Zmieszać z jogurtem, czosnkiem, sosem miętowym i świeżą miętą. Odstawić.
3) Rozłożyć kotlety na ruszcie, piec 10–12 minut, raz przewracając. Po tym czasie kotlety będą średnio wysmażone; jeśli chcemy wysmażyć je mocniej, musimy je piec 12–14 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 615 kcal, 39 g białka, 30 g tłuszczów, 51 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Adobe Stock