Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczarki z nadzieniem warzywnym

Pieczarki z nadzieniem warzywnym

Smaczna i atrakcyjna przystawka, bogata w błonnik.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

24 duże pieczarki, bez ogonków
2 łyżeczki oleju
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 marchewka, drobno posiekana
1 czerwona papryka, drobno posiekana
125 ml wywaru z warzyw lub kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego oregano
3 łyżki parmezanu, startego
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić pieczarki do garnka z wrzącą wodą, blanszować 2 minuty. Osuszyć.

2) Rozgrzać olej na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut na niezbyt silnym ogniu. Dodać marchewkę i paprykę, smażyć 4 minuty. Wlać wywar, wsypać oregano. Dusić warzywa jeszcze 4 minuty, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia. Posypać parmezanem i natką, wymieszać.

3) Napełnić pieczarki farszem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 10 minut, aż będą gorące.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 PORCJA: 104 kcal, 7 g białka, 6 g tłuszczów, 2,5 g tłuszczów nasyconych, 7 g węglowodanów, 2,5 g błonnika, 0,5 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x