Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
1 jajko
1/4 szklanki mleka 2%
1/3 szklanki krakersów, pokruszonych
1/3 cebuli, posiekanej
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta pieprzu
225 g chudej mielonej wołowiny
1/4 szklanki keczupu
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki sosu worcester
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztrzepać jajko. Dodać siedem następnych składników. Wyrobić. Uformować dwa klopsy w naczyniu żaroodpornym spryskanym olejem.
2) Wymieszać keczup z brązowym cukrem i sosem worcester. Polać klopsy. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 mały klops zawiera 337 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 162 mg cholesterolu, 898 mg sodu, 31 g węglowodanów, 1 g błonnika, 27 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock