Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Klops Mamy

Klops Mamy

Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

1 jajko
1/4 szklanki mleka 2%
1/3 szklanki krakersów, pokruszonych
1/3 cebuli, posiekanej
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta pieprzu
225 g chudej mielonej wołowiny
1/4 szklanki keczupu
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki sosu worcester

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztrzepać jajko. Dodać siedem następnych składników. Wyrobić. Uformować dwa klopsy w naczyniu żaroodpornym spryskanym olejem.

2) Wymieszać keczup z brązowym cukrem i sosem worcester. Polać klopsy. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 mały klops zawiera 337 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 162 mg cholesterolu, 898 mg sodu, 31 g węglowodanów, 1 g błonnika, 27 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x