Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jambalaya wegetariańska

Jambalaya wegetariańska

Pyszne danie kuchni kreolskiej. To zdrowa potrawa zupełnie bez mięsa. Warto ją spróbować podczas eksperymentowania w kuchni.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

80 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 czerwona cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, posiekane
1 zielona papryka, posiekana
80 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 duże pomidory, drobno pokrojone
1 puszka kukurydzy
2 szklanki wody
185 g długoziarnistego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
szczypta chili
szczypta pieprzu
6 łyżek chudej kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

1) Podsmażyć cebulę, selera naciowego, zieloną paprykę, pieczarki i czosnek na oliwie na patelni. Dodać pomidory, kukurydzę, wodę, ryż, sos sojowy, natkę pietruszki, sól, słodką paprykę, pieprz kajeński, chili i pieprz.

2) Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec 65 minut w temperaturze 180°C. Podawać ze śmietaną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 187 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 339 mg sodu, 36 g węglowodanów, 3 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x