Tabbouleh to bezmięsne danie z kuchni libańskiej. Warto wypróbować ten przepis także na polskim stole.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy bulgur
2 szklanki wrzątku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypioru, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżej mięty, posiekanej
1 pomidor, bez nasion, pokrojony w kostkę
6 liści sałaty rzymskiej
PRZYGOTOWANIE:
1) Zalać w misce bulgur wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 30 minut, aż kasza wchłonie wodę. Dodać sok z cytryny, oliwę, szczypior, pietruszkę, sól i miętę. Schłodzić w lodówce. Dodać pomidora.
2) Można podawać w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 129 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 399 mg sodu, 20 g węglowodanów, 5 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock