Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Złociste ciasto cytrynowe

Złociste ciasto cytrynowe

Dość tradycyjne danie. Ciasto cytrynowe nie jest zbyt trudne do przygotowania i idealnie pasuje jako dodatek do kawy czy herbaty, szczególnie w towarzystwie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut (w tym 45 minut pieczenie)

LICZBA PORCJI:

16


SKŁADNIKI:

100 g margaryny do pieczenia
150 g cukru
2 jajka
180 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka

Lukier
65 g cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2–3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć tłuszcz z cukrem w misce. Dodać jajka. Ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko. Utrzeć.

2) Wlać ciasto do nasmarowanej formy. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Przełożyć na metalową kratkę i przestudzić.

3) Wymieszać składniki lukru. Polać lukrem jeszcze ciepłe ciasto albo posypać cukrem puderem po wystygnięciu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 165 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 28 mg cholesterolu, 125 mg sodu, 23 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (11 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x