Pyszne pierożki pochodzące ze słonecznej Hiszpanii. W odróżnieniu od polskich potraw trzeba ja piec w 190 stopniach!
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
36
SKŁADNIKI:
250 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
1 łyżka oleju
1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
125 g marynowanych zielonych papryczek chili
60 g sera cheddar, tartego
2 łyżki mąki
300 g gotowego kruchego ciasta
1/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Smażyć kawałki piersi na patelni 7–8 minut, cały czas mieszając. Posypać kminem rzymskim. Pokroić drobniej i przełożyć do miski. Dodać papryczki chili i ser. Posypać mąką i wymieszać.
2) Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować do grubości 3 mm. Wykroić krążki o średnicy 5 cm. Nałożyć na każdy po łyżce nadzienia. Posmarować krawędzie wodą.
3) Złożyć pierożki, brzegi zlepić palcami i przycisnąć widelcem.
4) Ułożyć pierożki na nasmarowanej blasze. Posmarować mlekiem. Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C, aż przyrumienią się na złocisty kolor.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 empanadka zawiera 126 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 10 mg cholesterolu, 115 mg sodu, 12 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock