Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Empanadki

Empanadki

Pyszne pierożki pochodzące ze słonecznej Hiszpanii. W odróżnieniu od polskich potraw trzeba ja piec w 190 stopniach!


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

36


SKŁADNIKI:

250 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
1 łyżka oleju
1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
125 g marynowanych zielonych papryczek chili
60 g sera cheddar, tartego
2 łyżki mąki
300 g gotowego kruchego ciasta
1/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Smażyć kawałki piersi na patelni 7–8 minut, cały czas mieszając. Posypać kminem rzymskim. Pokroić drobniej i przełożyć do miski. Dodać papryczki chili i ser. Posypać mąką i wymieszać.

2) Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować do grubości 3 mm. Wykroić krążki o średnicy 5 cm. Nałożyć na każdy po łyżce nadzienia. Posmarować krawędzie wodą.

3) Złożyć pierożki, brzegi zlepić palcami i przycisnąć widelcem.

4) Ułożyć pierożki na nasmarowanej blasze. Posmarować mlekiem. Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C, aż przyrumienią się na złocisty kolor.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 empanadka zawiera 126 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 10 mg cholesterolu, 115 mg sodu, 12 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x