Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Marchewka po azjatycku to nowy wymiar gotowania. Kinpira nie ma sobie równych

Marchewka po azjatycku to nowy wymiar gotowania. Kinpira nie ma sobie równych

Duszona marchewka do kotleta to w wielu domach stały punkt programu. Jeśli ci się znudziła, mamy fantastyczne rozwiązanie. Kinpira to szybki dodatek do dań o azjatyckich korzeniach. Pasuje do dań japońskich, koreańskich, ale też do kotleta z kurczaka. Oczarujesz nim domowników.

Składniki na kinpirę z marchewki

W oryginalnym przepisie łączy się marchewkę z innymi warzywami korzeniowymi, np. gobo, jednak ta z samej marchwi jest także wyborna. Potrzebne będą:

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka mirinu lub pół łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sake, lub kilka kropel octu ryżowego, można pominąć,
  • szczypta chili,
  • prażone ziarna sezamu do posypania.

Jak przygotować kinpirę z marchwi

  1. Marchewkę pokrój w cienkie słupki (julienne).
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, krótko, żeby nie zaczął dymić.
  3. Wrzuć marchew i smaż 2–3 minuty, mieszając, aż lekko zmięknie, ale pozostanie chrupiąca.
  4. Dodaj sos sojowy, mirin i sake (jeśli używasz).
  5. Smaż jeszcze chwilę, aż płyn delikatnie odparuje i oblepi marchewki.
  6. Dopraw chili.
  7. Przełóż na talerz i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x