Krokodylki to must have każdej domowej spiżarni. Obok tych w musztardzie, to chyba jeden z najpopularniejszych przetworów. Są ostre i słodkie jednocześnie, idealne na kanapki, jako dodatek do dania głównego, czy… samodzielna przekąska.
Składniki na krokodylki, czyli ogórki konserwowe z chilli
Wszystko, czego będziesz potrzebować, bez trudu kupisz w pobliskim sklepie spożywczym. A już za dwa dni będziesz mieć gotowe do jedzenia pyszne krokodylki.
- 2 kg ogórków,
- 8 ząbków czosnku.
- 3 kopiaste łyżki soli kamiennej, najlepiej niejodowanej,
- 3 łyżeczki płatków chilli,
- 1 świeża papryczka chilli,
- 380 mł octu spirytusowego,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 350 g cukru,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 25 ziarenek czarnego pieprzu.
Jak przygotować krokodylki krok po kroku
- Umyj ogórki pod chłodną bieżącą wodą.
- Odkrój niewielkie kawałki na obu końcach ogórków.
- Pokrój ogórki wzdłuż na pół lub na ćwiartki, przełóż je do miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na in. 6 godzin.
- Od czasu do czasu mieszaj ogórki.
- Odlej wodę, która pojawiła się w naczyniu, nie płucz ogórków.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do ogórków, dodaj też chilli w płatkach. Zamieszaj.
- Do garnka wlej wodę, ocet i olej, dodaj ziele, listki, cukier, pieprz i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli.
- Zagotuj i dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
- Gorącą zalewę przelej ostrożnie do ogórków i zamieszaj. Zostaw do wystudzenia.
- W wyparzonych słoiczków przekładaj kawałki ogórków. Układaj je ciasno.
- Zalej całość zalewą, powinna całkowicie zakryć ogórki. Jeśli jej brakuje – dorób kolejną porcję.
- Delikatnie postukaj każdym słoiczkiem, aby upewnić się, że zalewa dokładnie wypełniła przestrzenie między ogórkami.
- Zakręć mocno słoiczki i pasteryzuj 10-15 minut.
- Postaw do wystudzenia na blacie denkami do góry.