Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Przepis na pyszny letni deser

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Przepis na pyszny letni deser

Kruche ciasto z aromatycznymi porzeczkami i delikatną bezą to idealny deser na letnie dni. Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować wyjątkowe ciasto, które zachwyci gości swoim smakiem.

Składniki na ciasto kruche z porzeczkami i bezą

Kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachowujemy do bezy)

Delikatna beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Warstwa owocowa

  • około 600 g świeżych porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Przesiej mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Składniki posiekaj nożem na stolnicy lub zmiksuj mikserem na drobną kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto.

Rozwałkuj ciasto lub wylep nim formę o wymiarach 26 x 36 cm, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C. Spód podziurkuj widelcem i piecz około 20 minut na złoty kolor.

Białka rozmiksuj, następnie ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijaj jeszcze przez około 5 minut, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Porzeczki dokładnie opłucz, osusz i oderwij ogonki. Wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną, która zapobiegnie wypływaniu soku podczas pieczenia.

Składanie i pieczenie ciasta z bezą

Na podpieczony spód równomiernie wyłóż przygotowane porzeczki. Na wierzch delikatnie rozłóż bezę. Wstaw do piekarnika na półkę niżej niż połowa wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 170°C.

Później zmniejsz temperaturę do 60°C, włącz nawiew (termoobieg) i susz bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Dzięki temu beza będzie chrupiąca z zewnątrz i delikatna w środku.

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x