Kategoria: Trudne dania

Pikantna zupa-krem z dyni
Curry i imbir nadają tej zdrowej zupie lekko hinduski posmak. Jest ona nie tylko sycąca, lecz również dostarcza organizmowi dużo beta-karotenu, potasu, wapnia i magnezu.

Francuska zupa cebulowa
Pyszna i pożywna zupa cebulowa. Do przygotowanego wywaru wołowego dodajemy skarmelizowaną cebulę z dodatkami.

Jagnięcina z morelami i ryżem
Potrawa ta została zainspirowana kuchnią Maroka, gdzie często dusi się mięso z owocami. Przygotowana z marynowanej jagnięciny, grzybów i ziół duszonych powoli z suszonymi morelami wspaniale smakuje z kapustą i świeżą miętą.

Bisque z krewetek królewskich
Ta klasyczna zupa z owoców morza doskonale nadaje się na pierwsze danie na specjalne okazje. Wrzucona w ostatniej chwili posiekana czerwona papryka dodaje jej smaku i wzbogaca ją w witaminy. Użyjmy jej zamiast śmietany, która zawiera dużo tłuszczu.

Kurczak po japońsku
Sukiyaki to japońskie potrawy przypominające popularne w Europie fondue. Ich składniki gotowane są w esencjonalnym bulionie bezpośrednio przy stole. Kurczak z warzywami to sycące, jednogarnkowe danie główne. Soczyste składniki potrawy maczamy w ostrym, aromatycznym sosie cytrusowym.

Roladki z indykiem i szpinakiem
Płaty makaronowe, z których przygotowuje się lasagne, można też wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Jeśli sam przygotowujesz ciasto, dodaj do niego świeżej kolendry albo oregano.