Kategoria: Przepisy

Podstawowe metody gotowania kurczaka
Metody gotowania dzieli się na mokre (gotowanie, duszenie i smażenie) oraz suche (pieczenie, grillowanie i opiekanie). Stir-fry jest metodą pośrednią.

Krewetki z koprem włoskim
Krewetki dostarczają dużo witaminy B12, a koper włoski, pomidory i cebula – witaminy C.

Zielona zupa krem
Każdy łyk delikatnej, kremowej zupy ze szpinaku i boćwiny dostarcza dużej ilości beta-karotenu.

Trifle z brzoskwiniami
Jeśli czas pozwala, można przygotować ten deser bez bitej śmietany i migdałów, przykryć i wstawić do lodówki na 6 godzin, żeby biszkopt zmiękł, a smaki się przeniknęły. Tuż przed podaniem nałożyć bitą śmietanę i posypać migdałami.

Włoska sałata z grzankami
Zdrowa sałatka we włoskim stylu z dodatkiem grzanek. Pyszny pomysł na lekkie śniadanie czy szybki posiłek do zjedzenia w pracy.

Smażony kurczak w sosie musztardowo-estragonowym
Ziemniaki do tej potrawy powinny być ugotowane na parze. Jeśli są młode, mogą być w mundurkach. Najlepszymi dodatkami są szparagi lub krucha zielona fasolka szparagowa, również ugotowane na parze.