Kategoria: Obiady
Chłodnik melonowy z miętą
Zaskakująco pyszne połączenie melona i szynki parmeńskiej w chłodniku świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Chowder z kukurydzą i chili
Papryka i papryczka chili wzbogacają smak tej sycącej zupy i zwiększają w niej zawartość witaminy C.
Kurczak gotowany z warzywami sezonowymi
Tę łatwą do przygotowania potrawę jednogarnkową można urozmaicać, dodając za każdym razem inne warzywa sezonowe.
Paluszki rybne z sosem tatarskim
Paluszki rybne, panierowane w bułce tartej, z zewnątrz są przyrumienione i chrupiące, a w środku pozostają miękkie i delikatne. Ich smak wspaniale uzupełnia ostry sos tatarski.
Fasolka szparagowa z czosnkiem
Żółtą i zieloną fasolkę szparagową można wykorzystywać zamiennie w potrawach. Obie odmiany mają delikatny smak.
Makaronowa sałatka z kurczakiem
Oto świetna sałatka na obiad w środku tygodnia. Jej smak nie popsuje się, nawet jeśli będzie musiała postać dłużej, bo ktoś z domowników wróci później do domu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny i białego wina staje się nie tylko bardzo aromatyczna, ale również zawiera niewiele tłuszczu.
Kurczak z trawą cytrynową
To danie ma konsystencję gęstej zupy oraz pikantny i kwaskowaty smak, typowy dla Azji Południowo-Wschodniej. Trawa cytrynowa nadaje mu cytrusową nutę, a odrobina mleczka kokosowego – słodycz i niewiele tłuszczu. Ponieważ wywar pozostaje w zupie, nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Słodka zupa jarzynowa
Zupa na soku marchewkowym, zamiast na wywarze, jest słodsza i ma więcej beta-karotenu.
Papryka faszerowana po grecku
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu. Faszerowana warzywami i mięsem kurczaka stanowi pyszny i zbilansowany posiłek.
Szybki chowder z kurczaka i kukurydzy
Przepis na tę zupę można dowolnie zmieniać w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką. Gdy w lodówce brakuje śmietany, zastąpmy ją skondensowanym mlekiem. Chowder w tej wersji będzie mniej kaloryczny.