Wspaniałym dodatkiem do roladek będzie ciepła sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem liści różnych gatunków sałaty, skropiona oliwą z oliwek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 filety z piersi kurczaka
2 plastry szynki prosciutto, drobno pokrojone
40 g kremowego serka koziego
2 małe kawałki pieczonej czerwonej papryki, drobno pokrojone
4 listki bazylii, według uznania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć mięso pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbić na grubość około 0,5 cm. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć kotlet węższą stroną do siebie.
2) Wymieszać prosciutto z kozim serkiem, a następnie posmarować nim kurczaka. Na wierzchu rozłożyć paprykę i listki bazylii.
3) Zwinąć ostrożnie pierś, począwszy od węższego końca. Uważać, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Nie zwijać roladek zbyt ścisło i nie nakładać zbyt dużo nadzienia, aby mięso nie pękło podczas pieczenia. Spiąć roladki wykałaczkami i ułożyć w małym, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, złączeniem do dołu. Piec
25–30 minut bez przykrycia.
4) Usunąć wykałaczki i pokroić mięso ukośnie w plasterki. Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 425 kcal, 65 g białka, 18 g tłuszczów (6 g tłuszczów nasyconych), <1 g węglowodanów (<1 g cukrów), <1 g błonnika, 332 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock