Sardynki z puszki warto opłukać, by pozbyć się sodu dodanego do oleju. Należy obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ mogą się rozpaść podczas płukania.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
80 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 nieduża czerwona cebula, pokrojona w cienkie talarki
1/2 szklanki (125 ml) białego wina
2 łyżki białego octu winnego
1 listek laurowy
świeżo zmielony czarny pieprz
4 kromki chleba, opieczone
8 dużych sardynek z puszki, osączonych
1 łyżeczka natki pietruszki, drobno posiekanej
1/2 cytryny podzielonej na ćwiartki i pokrojonej w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE:
1) Włóż talarki cebuli do naczynia żaroodpornego. Wlej do małego garnka białe wino i ocet winny, dodaj liść laurowy i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zagotuj. Polej przygotowanym sosem talarki cebuli, wymieszaj i pozostaw na godzinę, po czym odcedź. Usuń listek laurowy.
2) Rozłóż na grzankach talarki cebuli i sardynki. Posyp kanapki natką pietruszki i udekoruj cienkim plasterkiem cytryny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 151 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 12 g węglowodanów (w tym mniej niż 1 g cukru), mniej niż 1 g błonnika, 307 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock