Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni
Jak doprawiać i z czym łączyć warzywa
Dobrze przeprawione warzywa mogą być dodatkiem do mięsa albo zupełnie samodzielnym daniem.
Jak jeść więcej warzyw. 10 sposobów
Podstawą zdrowego żywienia jest jedzenie dużej ilości warzyw. Przyrządzanie potraw według przepisów z tej książki na pewno pomoże osiągnąć ten cel, ale przede wszystkim należy stosować sposoby podane poniżej.
Warto jeść soję
Soja to jeden z najbardziej odżywczych produktów roślinnych i jedyna roślina strączkowa, która dostarcza kompletu niezbędnych aminokwasów.
Cebula bez tajemnic
Cebula to jedno z podstawowych warzyw niemal w każdej kuchni na świecie. Białą, żółtą i czerwoną cebulę jadamy niemal codziennie.
Bakłażan bez tajemnic
Bakłażany, zwane też oberżynami, podobnie jak pomidory i awokado, przyjęło się określać mianem warzywa, choć w rzeczywistości są one owocami. Od dawna stosuje się je w kuchni europejskiej, a także jako składnik potraw bliskowschodnich i azjatyckich, popularnych dziś na całym świecie.
Kiełki. Niezbędna część codziennej diety
Kiełków nie uprawiamy w ogrodzie, ale traktujemy je jak warzywa. Dobrze rosną w pomieszczeniu, zabierają niewiele miejsca i można je uzyskiwać przez cały rok. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, kanapek, potraw stir-fry oraz w roli przybrania. Zaliczają się do tak zwanej superżywności (z ang. superfood), ze względu na wyjątkowo dużą zawartość substancji odżywczych.
Owoce na talerzu. Jabłka
Na rynku dostępne są różne odmiany jabłek, od słodkich po kwaskowate. Będą smakowały w sałatkach, sosach oraz w słodkich wypiekach.
Warzywna apteka
Naukowcy dowodzą, że substancje odżywcze pochodzenia roślinnego mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób. Oto wybrane warzywa zawierające składniki przydatne w leczeniu szesnastu najczęstszych chorób i dolegliwości.
Kukurydza bez tajemnic
Kiedy pierwsze kolby pojawiają się na stoiskach i przydrożnych straganach, oznacza to, że już czas rozpalić w grillu lub wstawić rondel z wodą na gaz i przygotować się do pikniku lub obiadu na świeżym powietrzu.
Chili Bez Tajemnic
Chili to papryczki nadające ostrości potrawom, używane w wielu kuchniach na całym świecie, szczególnie zaś w krajach o gorącym klimacie, od Meksyku po Tajlandię.