Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni

Owoce tropikalne
Świeże mango to najczęściej spożywany owoc na świecie.

Fasolka szparagowa bez tajemnic
Fasolka szparagowa jest smaczna i bardzo zdrowa. Może być podstawą wiosennej kuracji odchudzająco-odmładzającej. Nie należy jednak jeść jej na surowo, ponieważ zawiera szkodliwe substancje, które rozkładają się podczas gotowania.

Podstawy przygotowywania niektórych produktów
Nie powinniśmy zniechęcać się do używania nieznanych nam warzyw tylko dlatego, że nie wiemy, jak je przyrządzić. Oto kilka podstawowych informacji.

Grzyby bez tajemnic
Na naszej planecie rosną tysiące gatunków grzybów. Wiele leśnych grzybów jest trujących, więc mogą je zbierać tylko osoby, które dobrze się na tym znają. Inni powinni grzyby kupować.

Owoce na talerzu. Gujawa
Gujawa, niewielki owoc pochodzący z południa Meksyku i Ameryki Środkowej, może mieć kształt okrągły, jajowaty lub gruszkowaty, natomiast kolor skórki od bladożółtego po żółtozielony.

Szybkie sposoby na duszone owoce
Duszone owoce można podać ze śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.