Kategoria: Kuchenne abc

Pyszna zupa sposobem na przeziębienie
Rosół jest znany w większości kuchni świata, a przez wiele z nich traktowany jest również jako naturalny środek leczniczy. Mojżesz Majmonides, wielki średniowieczny rabin, medyk i filozof, zalecał w napisanej w XII w. rozprawie rosół jako środek na schorzenia dróg oddechowych. Właściwości lecznicze tej zupy były jednak znane już wiele stuleci wcześniej.

Zupy – idealne pierwsze danie
Zupy są daniem uniwersalnym. Lekki wywar lub krem z warzyw to doskonałe pierwsze danie. Treściwa zupa fasolowa lub rosół z kurczaka, z kawałkami mięsa i warzywami, stanowią pełnowartościowy posiłek.

Jak należy robić zapasy w spiżarni
W sklepach można już kupić wiele gotowych produktów w puszkach czy słoikach, bardzo przydatnych w kuchni zapracowanego kucharza. Można z nich skomponować smaczny, wartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli się połączy je ze świeżym mięsem czy warzywami.

Zacznij dzień od płatków owsianych
Owies – w jego małych nasionkach znajdują się składniki ważne dla zdrowia. Pomimo to w niektórych krajach uważano owies za pośledniejszy gatunek zboża, nadający się tylko dla koni, gdyż nie można było upiec z niego chleba.

Zdrowe gotowanie – kilka rad
Jeśli chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać nie musisz od razu rozpisywać diety na cały miesiąc i wyrzucać wszystkiego co znajduje się w twojej lodówce. Zacznij od małych kroków.

Dolej wina do ulubionych potraw
Wino zawiera nie tylko alkohol, ale też przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które odgrywają ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej.