Blog Page
Rostbef z pieprzem
Soczysty rostbef z pieprzem. Jego wspaniały smak podkreśla specjalny sos chrzanowy domowej roboty. Rostbef z sosem to doskonały pomysł na obiad ze znajomymi.
Ciągutkowa krajanka z toffi
Ciągutkowa krajanka z toffi jest spełnieniem marzeń każdego łasucha. Są w niej płatki czekolady, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, toffi i kakao. Mimo że składników jest sporo, ciasto nie jest trudne do przygotowania.
Posiłek w środku dnia
Zbyt często połykamy lunch w biegu lub całkiem z niego rezygnujemy. To bardzo niezdrowe – mówią specjaliści. Pod względem wartości odżywczych to właśnie lunch, a nie kolacja, powinien być najważniejszym posiłkiem dnia.
Sosy na słodko i na słono
Dzięki nim najzwyklejsze dania mogą stać się wyjątkowe. Gdy mamy w zamrażalniku podzielony na małe porcje sos domowej roboty, przygotowanie posiłku trwa tylko chwilę.
Baba ganusz (pasta z bakłażana)
Podawaj pastę baba ganusz z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i grillowanym chlebkiem pita, pokrojonym w trójkąty.
Cebula bez tajemnic
Cebula to jedno z podstawowych warzyw niemal w każdej kuchni na świecie. Białą, żółtą i czerwoną cebulę jadamy niemal codziennie.
Kanapka na gorąco z pomidorem, mozzarellą i bazylią
Świeże zioła, na przykład bazylia, zawierają pewną ilość ochronnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten.
Muffinki cytrynowe
Mielone siemię lniane zawiera dużo zdrowych tłuszczów, jest też świetnym źródłem błonnika. Można zastąpić 1 łyżkę masła 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego.
Ryż smażony z szynką
W przepisie można użyć ryżu aromatycznego, na przykład basmati, japoński czy jaśminowy, zawiera naturalne substancje, które zapewniają mu ciekawy aromat i smak.
Ziemniaki z bekonem
Ziemniaki z bekonem przyrządza się łatwo i szybko. Są pyszną przekąską, albo dodatkiem do głównego dania.