Blog Page
Placek jogurtowo-cytrynowy
Placek jogurtowo-cytrynowy zawdzięcza cudowny smak sokowi z cytryny, skórce otartej z cytryny i beztłuszczowemu jogurtowi. Dzięki użyciu słodziku, chudej bitej śmietany w spreju i spodu z krakersów razowych jest to bardzo lekki deser.
Chińskie pierożki dim sum
Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.
Białe ciasto
Bardzo proste i efektowne ciasto, które można przygotować na każdą okazję.
Chłodnik pomidorowy – odświeżające gazpacho
Idealny na upalne letnie dni kiedy nie da się przełknąć nic gorącego.
Ryba pieczona z soczewicą
Rybę można podawać z ryżem lub chrupiącym pieczywem oraz młodym szpinakiem lub sałatą.
Placki ziemniaczane z jabłkami
Marchewka, którą się dodaje do słodko-słonych placuszków, zawiera beta-karoten, a ziemniaki i jabłka dostarczają dużych ilości witamin C i B6, pomocnych w walce z zapaleniem stawów.
Steki shabu-shabu
Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.
Schab z suszonymi owocami
Z cydru, w którym dusimy schab z suszonymi owocami, powstaje wspaniały, kremowy sos.
Zapiekanka z kurczaka i batatów
Jest to wspaniałe danie na kolację, przyrządzane z resztek kurczaka lub indyka oraz kukurydzy i słodkich ziemniaków, które stanowią kolorowy akcent. Podaje się tę zapiekankę z prostym sosem jogurtowym, sałatą i chrupiącym wiejskim chlebem.
Siemię lniane – źródło błonnika
Nasiona lnu, czyli tej samej rośliny, z której pozyskuje się włókna do wyrobu lnianego płótna; len jest surowcem o wszechstronnym zastosowaniu i wszystkie części tej rośliny są wykorzystywane.