Blog Page
Co naprawdę kryją w sobie słodycze
Tak naprawdę wcale ich nie potrzebujemy. Jeśli będziemy sięgać po nie od czasu do czasu, przyjemność będzie nawet większa.
Jedzenie w restauracji i na wynos
Oferta w restauracjach, barach i kawiarniach często jest niezbyt zdrowa – potrawy zawierają mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, soli, cukru i kalorii. Gdy przejmiemy kontrolę nad tym, co wybieramy, jedzenie poza domem stanie się nie tylko zdrowe, ale również jeszcze przyjemniejsze. Próbujmy więc różnych potraw, ale dbajmy o to, żeby były jak najbardziej wartościowe.
Dżemy, galaretki i inne produkty do smarowania
Pierwsze dżemy pojawiły się już w czasach starożytnych – w ten sposób konserwowano owoce, które inaczej szybko by się zepsuły.
Dodatki do żywności
Dodatki stanowią integralną część procesu konserwowania i przetwarzania żywności. O ile rzeczywiście możemy niepokoić się składem dostępnych produktów, niewątpliwie są dziś bezpieczniejsze dla zdrowia niż wtedy, kiedy nie było jeszcze tak wielu przepisów i obostrzeń prawnych dotyczących przetwarzania żywności.
Oliwa, oleje i octy do sałatek
Oliwy i oleje nadają sałatkom niepowtarzalne zapachy, podkreślają smak składników i podnoszą wartość odżywczą: dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ocet od pradawnych czasów stosowano do przyprawiania i konserwowania potraw oraz do leczenia różnych dolegliwości. Dobry ocet podkreśla i uszlachetnia smak prostych składników.
Smaki kuchni całego świata
Do wyboru jest tyle ziół i przypraw, że na ich odkrywaniu można by spędzić całe życie. Jeżeli naprawdę chcesz, aby twoje potrawy miały charakter i klasę, dowiedz się, czym się charakteryzują kuchnie świata.
Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym
Przed zatruciem pokarmowym uchroni nas przestrzeganie kilku podstawowych zasad.
Pięć porcji dziennie – owoce i warzywa
Zawierają mało tłuszczu, są pyszne i pełne wartości odżywczych. Owoce i warzywa powinny odgrywać główną rolę w naszej codziennej diecie. Każdy owoc i warzywo to inny zestaw witamin, minerałów oraz fitozwiązków, dlatego najlepiej jadać różne, aby skorzystać jak najwięcej.
Naczynia kuchenne. Niezbędnik kucharza
Posiłki przygotujemy szybciej i łatwiej, jeśli będziemy używać odpowiednich naczyń. Oto ich lista.
Karczochy Bez Tajemnic
Karczochy to rośliny z rodziny astrowatych. Jadalną częścią są zielone główki karczochów, utworzone z ogromnego dna kwiatowego otoczonego liśćmi. Najlepszą częścią jest samo dno, zwane też sercem, ale je się również nasady liści.