Blog Page
Sezon na sałaty i sałatki
Sałaty to zielone liście podawane z sosami. Służą pobudzeniu apetytu lub dopełniają danie główne, a niektóre stanowią samodzielny posiłek. Do sałatek należą surówki, sałatki ziemniaczane, sałatki z makaronem i sałatki z gotowanych warzyw.
Jak przechowywać i gotować ryż oraz kasze
W zależności od rodzaju ryżu bądź kaszy różny jest okres jego przydatności do spożycia. Warto o tym pamiętać zanim przygotujemy posiłek z ich wykorzystaniem.
Brokuły bez tajemnic
Brokuły są prawdziwymi strażnikami zdrowia, uważanymi za jedno z najbardziej pożywnych warzyw. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika i fitosubstancji, które pomagają zwalczać choroby.
Narzędzia kuchenne przydatne do przygotowania kurczaka
Dobrze zaopatrzona kuchnia to podstawa. Chcąc przygotować na obiad kurczaka powinniśmy mieć w niej kilka pomocnych narzędzi.
Sandwicze nie tylko na drugie śniadanie
Sandwiczami nazywa się zazwyczaj dwie kromki chleba lub połówki bułki złożone razem i wypełnione różnymi dodatkami. Nadają się na piknik i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Jedzenie i ty – quiz
Jedzenie to konieczność, lecz nasz stosunek do jedzenia i wybory, których dokonujemy, mogą znacznie się różnić. Aby stwierdzić, jaką rolę jedzenie odgrywa w twoim życiu, odpowiedz jak najszczerzej na poniższe pytania.
Szybkie sposoby na kotlety jagnięce
Łatwe i szybkie w przygotowaniu kotlety jagnięce to smaczny posiłek, który łatwo podzielić na porcje. Wyśmienity, niewielki kawałek mięsa doskonale łączy się z rozmaitymi smakami.
Słowniczek dietetyczny. Część 2
Powracamy z drugą cżęścią naszego słowniczka dietetycznego. Tym razem koncentrujemy się na literach od E do H.
Jak uniknąć zatrucia mięsem drobiowym
Drób i dzikie ptactwo trzeba umiejętnie przygotować, aby ich jadanie było całkowicie bezpieczne. Wystarczy przestrzegać kilku prostych wskazówek, dzięki którym wyeliminuje się bakterie powodujące zatrucia. Nagrodą będzie urozmaicenie diety o cenne składniki odżywcze oraz wspaniały smak.
Złe tłuszcze
Niektóre powszechnie występujące tłuszcze są tak szkodliwe, że w pewnych krajach ich stosowanie jest zakazane. Inne powinno się spożywać jedynie od czasu do czasu, a nie codziennie.