Blog Page
Pyszna zupa sposobem na przeziębienie
Rosół jest znany w większości kuchni świata, a przez wiele z nich traktowany jest również jako naturalny środek leczniczy. Mojżesz Majmonides, wielki średniowieczny rabin, medyk i filozof, zalecał w napisanej w XII w. rozprawie rosół jako środek na schorzenia dróg oddechowych. Właściwości lecznicze tej zupy były jednak znane już wiele stuleci wcześniej.
Zupy – idealne pierwsze danie
Zupy są daniem uniwersalnym. Lekki wywar lub krem z warzyw to doskonałe pierwsze danie. Treściwa zupa fasolowa lub rosół z kurczaka, z kawałkami mięsa i warzywami, stanowią pełnowartościowy posiłek.
Owoce Na Talerzu. Kokosy
Z orzecha kokosowego – pestki owocu palmy kokosowej porastającej głównie tropikalne wybrzeża – otrzymujemy wiele produktów.
Jedz – zwalczysz chorobę!
Jedzenie to podstawa. Dobra dieta pozwala nam nie tylko na zachowanie dobrego samopoczucia, ale także zwiększa naszą odporność na choroby! I zostało to udowodnione naukowo.
Warzywny elementarz
Przyrządzane we właściwy sposób warzywa są smaczne, aromatyczne i dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy je jadać, gdy są bardzo świeże, na surowo lub gotowane tak, aby traciły jak najmniej witamin.
Jajka i sery – 2 produkty, które zawsze warto mieć w domu
Żadne pokarmy nie są równie uniwersalne, jak jajka i sery. Przygotujemy z nich doskonałe śniadanie oraz prosty obiad i kolację.
Warzywny arsenał
Substancje zawarte w roślinach mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń i zaburzeń pracy organizmu. Oto warzywa i zawarte w nich składniki, które pomagają w przypadku 16 częstych chorób.
Garnki pełne zdrowia
Wielką zaletą zup i dań jednogarnkowych jest to, że można je dowolnie urozmaicać. Pomysłowe połączenie warzyw z rybami, mięsem oraz nasionami warzyw strączkowych pozwala przygotować smaczne potrawy pełne witamin, minerałów oraz białka. Z dodatkiem produktów skrobiowych tworzą one wyśmienite, sycące posiłki.
Jak należy robić zapasy w spiżarni
W sklepach można już kupić wiele gotowych produktów w puszkach czy słoikach, bardzo przydatnych w kuchni zapracowanego kucharza. Można z nich skomponować smaczny, wartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli się połączy je ze świeżym mięsem czy warzywami.
Słowniczek dietetyczny. Część 3
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od i do k.