Blog Page
Parfait bananowo-truskawkowe
W tym błyskawicznym i zdrowym deserze możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Kurczęta z glazurą morelową
Kurczak, indyk i wieprzowina wspaniale smakują, gdy są upieczone w glazurze ze 160 g dżemu morelowego lub z czerwonej porzeczki wymieszanego z 1 łyżką musztardy dijon. Jeśli dżem jest kwaśny, można do niego dodać brązowego cukru.
Jedno danie na kilka sposobów – sos bolognese
Przygotuj i zamroź sos, z którego później szybko przyrządzisz smaczny posiłek. Z podanych proporcji uzyskuje się 2 porcje.
Mleczne śniadanie
Aż w 140 krajach na całym świecie dzień zaczyna się od płatków śniadaniowych. Warto jednak pamiętać, że wiele z nich zawiera alarmująco dużo cukru.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem
Małych młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ mają cienką skórkę. Gdy ugotujemy je w mundurkach, nie stracą smaku ani zdrowego błonnika.
Pasta z sera feta i czosnku
Przygotujesz ją błyskawicznie, a świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki śniadaniowe, jak również z krakersami jako przekąska.
Ciasto czekoladowe z orzechami pekan
To pyszne, bogate w przeciwutleniacze ciasto smakuje najlepiej w dzień po upieczeniu, więc, o ile to możliwe, warto upiec je wcześniej. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub zamrozić na później.
Bazylia Azjatycka w kuchni i w apteczce
Bazylia azjatycka jest powszechnie stosowana w kuchni i medycynie całej Azji, Europy Południowej, Ameryki Północnej i Środkowego Wschodu, jest też jedną z najważniejszych roślin indyjskiej ajurwedy. Stosuje się ją także w hinduistycznych ceremoniach oczyszczających i obrzędach religijnych.
Jajka zapiekane
Aby jak najlepiej wykorzystać rozgrzany piekarnik, na czas pieczenia jajek można włożyć kilka kromek pieczywa, z którego powstaną tosty.
Wołowina po japońsku
W tym daniu paski wołowiny obtaczamy w mieszance przypraw o intensywnym smaku i smażymy razem z warzywami oraz makaronem.