Blog Page
Złocisty kurczak
Pieczony kurczak to klasyczny i szybki obiad, który smakuje każdemu.
Placek kokosowo-czekoladowy
Gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta, można pójść na skróty i zrobić ciasto z proszku, warto jednak urozmaicić recepturę. Proponujemy dodać płynnej czekolady, wiórków kokosowych i orzechów włoskich, a powstanie pyszny placek kokosowo-czekoladowy.
Plasterki jabłek w glazurze
W glazurze najlepiej będą smakowały jabłka Golden Delicious, które są słodkawe, soczyste i kruche. Te jabłka są dobre na surowo, ale w glazurze będą pysznym deserem.
Jak najlepiej wykorzystać owoce
Według światowych statystyk, większość z nas spożywa o wiele mniej niż zalecane przez Światową Organizację Zdrowia dzienne minimum, czyli 400 g warzyw i owoców.
Omlet serowy à la suflet
Omlet świetnie smakuje z sałatą i gorącym pełnoziarnistym lub razowym tostem posmarowanym masłem.
Stek z tuńczyka z salsą rossa
W tym przepisie zamiast pomidora możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych cherry i salsa będzie równie pyszna.
Jagnięcina z dynią i kaszą perłową
To pożywne danie przyrządza się z jagnięciny, różnych warzyw i kaszy perłowej, a przyprawia liściem laurowym i tymiankiem. Przygotowuje się je łatwo, a smakuje i pachnie cudownie. Najlepiej podawać z fioletowymi brokułami lub jarmużem i pieczonymi ziemniakami.
Kiełbaski w cieście
Własnej roboty kiełbaski wieprzowe doprawione suszonymi na słońcu pomidorami oraz porami smaży się w ziołowym cieście, a podaje z purée z warzyw korzeniowych i fasolką w sosie pomidorowym. Nie obawiajmy się – kiełbaski bez flaka przygotowuje się bardzo łatwo.
Delikatne ciasto bananowe
Poszukujesz przepisu na ciasto, które rozpłynie ci się w ustach? To jest właśnie ten przepis.
Słowniczek dietetyczny. Część 7
W ostatniej części naszego słowniczka omówimy litery od w do ż.