Blog Page
Niebezpieczne cukry
Cukier w niezliczonej ilości postaci jest obecnie składnikiem tysięcy napojów oraz przekąsek – i to w dodatku nie tylko słodkich. To bardzo niepokojący trend, jeśli chodzi o nasze zdrowie.
Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?
Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów trans do 1 proc. wszystkich kalorii, co oznacza ok. 2 g dziennie (mniej niż w pączku).
Mądre zakupy
Zdrowe odżywianie można pogodzić z oszczędnością, jeśli przestrzega się trzech prostych zasad:
Niskokaloryczne przekąski
Na burczenie w brzuchu pomoże lekka i łatwa do przygotowania przekąska. Każda z poniższych propozycji świetnie nadaje się na poskromienie nawet największego ataku głodu.
Wybór bezpiecznych produktów morskich
Doniesienia o toksyczności rozmaitych produktów zagroziły reputacji ryb jako zdrowej żywności. Owoce morza to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w przyrodzie, lecz niektóre organizmy morskie zawierają duże ilości rtęci oraz innych szkodliwych substancji. Czy warto więc ryzykować jedzenie ryb?
Śródziemnomorskie warzywa
Nadziewane mięsem warzywa tworzą niezwykle apetyczne danie główne. To dobra potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy nałoży sobie na talerz dokładnie tyle, na ile ma ochotę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest kilka bagietek oraz mieszana sałatka z zielonych warzyw.
Bajeczne smaki potraw jednogarnkowych
Smak zup i dań jednogarnkowych mogą wzbogacić płynne lub suche marynaty, aromatyczne zioła i przyprawy. Doskonale smakują również orzechowe lub owocowe pasty, różne musztardy oraz ocet. Nawet odrobina tych dodatków nada niepowtarzalny charakter i pozwoli zmniejszyć ilość soli.
Wielka, mięsna czwórka
Wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina oraz ich podroby to doskonałe źródło białka. Te mięsa zawierają też wiele innych ważnych substancji odżywczych. Poszczególne gatunki różnią się smakiem i konsystencją, a wybór jest ogromny.
Jak przygotować warzywa
Nie rezygnuj z przyrządzania mniej znanych warzyw tylko dlatego, że nie wiesz, jak je przygotować. To najczęściej bardzo proste. A oto kilka cennych wskazówek.
Szybkie sposoby na stek
Stek to porcja w sam raz dla jednej osoby lub dla dwojga. Na steki z patelni najlepiej nadaje się rostbef, antrykot i polędwica. Podawaj je z proponowanymi przez nas sosami i purée ziemniaczanym lub chrupiącym pieczywem.