Blog Page
Kanapki z bananem i masłem orzechowym
Kanapka z masłem orzechowym to klasyczna amerykańska przekąska. Podobno był to ulubiony przysmak Elvisa Presleya – króla rock and rolla.
Grzanki z pesto i kozim serem
Grzanki z pesto i serem możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i podpiec na grillu tuż przed podaniem.
Gorące bułeczki drożdżowe po florencku
Grzanki z bułeczek ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, z dodatkiem kremowego sosu jogurtowego ze szczypiorkiem to lekkie, ale wykwintne danie na lunch lub kolację.
Gado gado
Sos satay można łatwo i szybko przygotować samemu albo wykorzystać gotowy.
Zupa dyniowa z imbirem
Dekoracyjna odmiana dyni, na przykład drzewipest orzechodajny, idealnie komponuje się z jabłkiem i imbirem. Ta zupa pozwala wykorzystać przeciwzapalne właściwości imbiru i kurkumy. Aby wyglądała atrakcyjnie, tuż przed podaniem nakładamy na każdą porcję łyżkę jogurtu naturalnego.
Mięso doskonałe
Zwierzęta są dziś hodowane w taki sposób, by ich mięso było chude. Także odpowiedni rozbiór tusz powoduje, że mięso zawiera jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jest zdrowe i wartościowe. Jeśli odpowiednio je przyrządzimy, to dostarczymy domownikom niezbędnych substancji odżywczych.
Małże ze szpinakiem
Zawierają dużo żelaza, które jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, i cynku, wzmacniającego system odpornościowy.
Quinoa z pieczarkami
Bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały quinoa, czyli komosa ryżowa, to pożywne ziarno o łagodnym smaku. Oto wyśmienity przepis wart wypróbowania, zwłaszcza jeśli nie miało się wcześniej do czynienia z komosą.
Ciasto dyniowe na imbirowym spodzie
Łatwy do przygotowania, a jednocześnie efektowny deser o dużej zawartości beta-karotenu i błonnika.
Kukurydza bez tajemnic
Kiedy pierwsze kolby pojawiają się na stoiskach i przydrożnych straganach, oznacza to, że już czas rozpalić w grillu lub wstawić rondel z wodą na gaz i przygotować się do pikniku lub obiadu na świeżym powietrzu.