Kategoria: Bezmięsne

Grzyby z pikantnym nadzieniem
Wyjątkową przekąską dla dwóch osób są grzyby z pikantnym nadzieniem. Wyrazisty smak zawdzięczają zielonej papryce, cebuli i pieprzowi kajeńskiemu.

Fasola po prowansalsku
Warzywa strączkowe duszone z cebulą, papryką, czosnkiem, natką pietruszki, pomidorami, bazylią, oregano i czarnymi oliwkami są pożywne oraz bogate w błonnik i przeciwutleniacze.

Omlety z lubczykiem i fenkułem
Omlet to pożywna potrawa i – co nie bez znaczenia – szybka do przygotowania. Zamiast lubczyku możesz użyć liści selera naciowego lub natki pietruszki.

Dolmady
Oto zdrowa i pyszna wersja popularnych greckich gołąbków. Tradycyjnie używany do nich biały ryż został zastąpiony brązowym, by potrawa była bogatsza w błonnik. Farsz jest przyprawiany czosnkiem i ziołami. Rodzynki dodają mu słodyczy, a orzechy chrupkości.

Zapiekanka z czterech odmian fasoli i polenty
Trudno wyobrazić sobie potrawę zawierającą więcej błonnika niż ta pyszna zapiekanka! Dostarcza go fasola i mąka kukurydziana. Danie to zawdzięcza warzywom witaminy, w tym kwas foliowy, a także przeciwutleniacze, które zwalczają liczne choroby.

Pasta z sera feta i czosnku
Przygotujesz ją błyskawicznie, a świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki śniadaniowe, jak również z krakersami jako przekąska.