Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

Każdy łyk delikatnej, kremowej zupy ze szpinaku i boćwiny dostarcza dużej ilości beta-karotenu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

85 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 pory (tylko jasnozielone i białe części), opłukane i grubo posiekane
1 cebula, grubo posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
350 g szpinaku, bez łodyg, grubo posiekanego
1 kg boćwiny, bez łodyg, grubo posiekanej
2 ziemniaki, nieobrane, pokrojone w kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
850 ml wywaru z warzyw lub kurczaka
1 l wody
1/2 łyżeczki soli
125 ml śmietany 12%
mozzarella, do dekoracji
sucharki, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić pora i cebulę, smażyć 5 minut na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodać czosnek, a po 2 minutach także szpinak, boćwinę, ziemniaki, marchewkę, wywar, wodę i sól. Gotować 50 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką.

2) Miksować zupę partiami w blenderze lub robocie kuchennym. Wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę. Wymieszać zupę i podgrzać. Podawać z pokrojonymi sucharkami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 171 kcal, 11 g białka, 8 g tłuszczów, 3 g tłuszczów nasyconych, 15 g węglowodanów, 5 g błonnika, 1,4 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x