Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Klasyczne kruche ciasto na placek

Klasyczne kruche ciasto na placek

Klasyczne ciasto na placek wyrabia się z dodatkiem masła, margaryny lub smalcu. W tym przepisie wybraliśmy masło.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

porcja na placek o średnicy 23 lub 25 cm


SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PLACEK JEDNOWARSTWOWY
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
75 g masła
4–5 łyżek zimnej wody

SKŁADNIKI NA PLACEK DWUWARSTWOWY
250 g mąki
3/4 łyżeczki soli
150 g masła
6–7 łyżek zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

1) Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać masło, posiekać je, aż powstaną okruszki. Stopniowo wlewać wodę. Mieszać ciasto widelcem, aż zlepi się w kulę. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

2) Na placek jednowarstwowy: rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na krążek pasujący
do formy o średnicy 25 lub 23 cm. Nałożyć ciasto na formę. Przyciąć dookoła, żeby wystawało 1 cm poza krawędź. Wylepić brzegi formy. Nałożyć nadzienie lub upiec sam spód.

3) Na placek dwuwarstwowy: podzielić ciasto na dwie części (jedna powinna być nieco większa) i uformować z nich kule. Rozwałkować większą kulę na blacie oprószonym mąką na krążek pasujący do formy o średnicy 23 lub 25 cm. Nałożyć ciasto na formę. Przyciąć równo z krawędzią. Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta. Ułożyć na nadzieniu. Zlepić krawędzie spodu i wierzchu ciasta. Zrobić nacięcia na wierzchu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/8 placka jednowarstwowego zawiera: 144 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 0 mg cholesterolu, 148 mg sodu, 15 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x