Zupa z wędzonego bekonu i soczewicy
Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw (zawiera cztery z pięciu zalecanych dziennych porcji!). Doskonała na mroźne zimowe dni – zwłaszcza jeśli podamy ją z kawałkami świeżego razowego pieczywa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 plastry chudego wędzonego bekonu, posiekane
1 duża cebula, posiekana
2 marchewki, pokrojone w kostkę
1/2 dużej brukwi, pokrojonej w kostkę
1 l wywaru z kurczaka lub z warzyw
125 g zielonej soczewicy
skórka otarta z 1 cytryny
4 pasternaki, pokrojone w kostkę
2–3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać czosnek, bekon, cebulę, marchewkę i brukiew, dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, 5 minut, aż bekon się zrumieni, a cebula zmięknie.
2) Mieszając, wlać wywar, dodać soczewicę i połowę skórki z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć garnek do połowy i gotować na małym ogniu 10 minut.
3) Dodać pasternak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze 25–30 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
4) Częściowo rozetrzeć soczewicę i warzywa tłuczkiem do ziemniaków albo ręcznym blenderem, niezbyt dokładnie, aby większa część pozostała w kawałkach. Wrzucić połowę natki pietruszki, wymieszać i przyprawić do smaku. Podawać zupę posypaną resztą natki i skórki z cytryny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 301 kcal, 17 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 1,5 g NKT), 45 g węglowodanów (w tym 19 g
cukrów), 13 g błonnika, 434 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock