Zupa z białej fasoli
Warzywa strączkowe skutecznie przeciwdziałają starzeniu się organizmu, ponieważ zawierają białko i błonnik, który zapewnia sprawne działanie układu pokarmowego i serca.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka (400 g) fasoli cannellini, opłukanej i osączonej
2 duże gałązki świeżego rozmarynu
1/2 szklanki (125 ml) wywaru o niskiej zawartości soli, mleka lub wody
tarty ser parmezan lub cheddar, do podania
świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę w średnim rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż cebula zmięknie.
2) Starannie zmiksować podsmażone warzywa z połową fasoli. Przełożyć do rondla.
3) Dodać pozostałą fasolę, rozmaryn, wywar i mleko lub wodę. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu,
żeby zupa nabrała aromatu rozmarynu. W razie potrzeby rozrzedzić ją wodą.
4) Nalać zupę do miseczek, posypać szczyptą parmezanu lub sera cheddar i pieprzu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 1181 kJ, 282 kcal, 9 g białka, 19 g tłuszczu (3 g NKT), 18 g weglowodanów (6 g cukru), 10 g błonnika, 335 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock