Zupa rybna z pomidorami i koprem włoskim
Przetwory pomidorów, na przykład duszone pomidory, to bogate źródło likopenu, roślinnej substancji chroniącej przed rakiem prostaty.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula grubo posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 szklanki gotowego soku z małży
410 g pokrojonych pomidorów z puszki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
250 g czerwonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
500 g filetów rybnych (np. z dorsza), pokrojonych na 8 kawałków
1/4 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać koper włoski. Smażyć jeszcze pół minuty. Dodać sok z małży, pomidory, wino i ziemniaki. Dusić na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki się ugotują.
2) Dodać rybę i pietruszkę. Podgrzewać dalej, aż całość zacznie się lekko gotować. Zdjąć z ognia i podawać na stół.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 215 kcal, 26 g białka, 16 g węglowodanów, 4 g tłuszczów, 1 g NNKT, 50 mg cholesterolu, 4 g błonnika, 569 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock