Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek

Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku. Przepis wysłała nam Anna z Wrocławia.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut (w tym 45 minut pieczenie)

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

340 g ulubionego makaronu, ugotowanego i odcedzonego
350 g tuńczyka z puszki, odsączonego
110 g marynowanych pieczarek, w plasterkach
320 ml zupy-krem z pieczarek, z torebki
1 1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki słonych krakersów, pokruszonych
3 łyżki masła, roztopionego

PRZYGOTOWANIE:

1) Połączyć makaron z tuńczykiem i pieczarkami w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Wymieszać zupę-krem z mlekiem, solą i pieprzem. Polać makaron. Wymieszać pokruszone krakersy z masłem. Posypać zapiekankę.

2) Piec 35–45 minut w temperaturze 180°C. Można ją dodatkowo oprószyć słodką papryką oraz udekorować plasterkami pomidorów i świeżym tymiankiem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 399 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 87 mg cholesterolu, 879 mg sodu, 51 g węglowodanów, 2 g błonnika, 19 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock