Zapiekanka z kurczaka i batatów

Jest to wspaniałe danie na kolację, przyrządzane z resztek kurczaka lub indyka oraz kukurydzy i słodkich ziemniaków, które stanowią kolorowy akcent. Podaje się tę zapiekankę z prostym sosem jogurtowym, sałatą i chrupiącym wiejskim chlebem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

300 g ziemniaków
500 g batatów
225 g porów, pokrojonych w plasterki
2 łyżki oleju słonecznikowego
225 g pieczonego lub gotowanego kurczaka, bez skóry, pokrojonego
170 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej wrzątkiem i odsączonej
8 suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych
1 łyżeczka papryki w proszku
sól

Sos jogurtowo-czosnkowy
150 g niskotłuszczowego jogurtu
1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 łyżeczki papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić ziemniaki i bataty na małe kawałki i wrzucić na gotującą wodę. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 2 minuty. Dodać pory i gotować kolejną minutę. Dobrze odsączyć.

2) Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni i dodać ziemniaki oraz bataty z porami. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, 3–4 minuty lub do chwili, gdy ziemniaki zaczną się przyrumieniać.

3) Dodać kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory, paprykę i sól, i wszystko wymieszać. Smażyć 3–5 minut, przygniatając mieszaninę do dna patelni, żeby powstał placek, i przewracać partiami, aby zrumienił się po obu stronach.

4) Przygotować sos. Wlać jogurt do miski i dodać czosnek oraz paprykę w proszku. Wymieszać i podawać porcje zapiekanki polaną sosem jogurtowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 460 kcal, 23 g białka, 18 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 56 g węglowodanów (w tym 16 g cukrów), 6 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock