Zapiekanka z kukurydzy i brokułów
Pożywna zapiekanka z kukurydzy i brokułów. To dobry pomysł na posiłek dla wybrednych dzieci. Szczególnie, że jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 min
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
250 g mrożonych brokułów, rozmrożonych
420 g kukurydzy z puszki, zmiksowanej na purée
1 jajko
210 g bułki tartej
100 g masła, roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce brokuły z kukurydzą i jajkiem. Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Wymieszać bułkę tartą z masłem, posypać brokuły.
2) Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 269 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 76 mg cholesterolu, 605 mg sodu, 25 g węglowodanów, 3 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock