Zapiekanka kukurydziana z kurczakiem
Możemy cieszyć się smakiem nadziewanego kurczaka bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Zapiekankę kukurydzianą z kurczakiem przygotowuje się zaledwie w 15 minut i piecze niespełna pół godziny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
150 g chrupkiego pieczywa kukurydzianego, pokruszonego
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz
425 g kukurydzy z puszki, zmiksowanej
1/2 cebuli, drobno pokrojonej
1 łodyga selera naciowego, posiekana
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
50 g brązowego cukru
50 g masła, roztopionego
3 łyżki pikantnej musztardy
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać siedem pierwszych składników. Nałożyć nadzienie do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Ułożyć filety na wierzchu.
2) Wymieszać w misce masło z musztardą i brązowym cukrem. Posmarować mięso. Można posypać startym żółtym serem. Piec bez przykrycia 30 minut w temperaturze 200°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 438 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 46 mg cholesterolu, 1353 mg sodu, 65 g węglowodanów, 3 g błonnika, 12 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock