Zapiekana bułka z brzoskwinią
Brzoskwinię z puszki, wraz z sokiem, można przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Dodawać do deserów i sałatek owocowych.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
4 kromki ciasta drożdżowego
1 łyżka dżemu malinowego
2 brzoskwinie, bez pestek, pokrojone w cząstki, lub 12 plasterków brzoskwini z puszki, dobrze osączonych
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka płatków migdałów, uprażonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
2) Posmarować kromki bułki dżemem i ułożyć na blasze do pieczenia, dżemem do góry.
3) Ułożyć na bułkach kawałki brzoskwini (we wzór wachlarza). Zapiekać 5 minut.
4) Udekorować deser kleksem z mascarpone.
Posypać migdałami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 664 kcal, 11 g białka, 23 g tłuszczów (12 g tłuszczów nasyconych), 102 g węglowodanów (74 g cukrów), 10 g błonnika, 373 mg sodu.
Źródło zdjęcia: Shutterstock