Wstążki warzywne
Prosty i szybki przepis na wegetariańską przystawkę. Propozycję przesyłała Anna z Wrocławia.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
4 duże marchewki, obrane
8 małych cukinii
4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić warzywa w długie, cienkie wstążki.
2) Włożyć marchewkę do wkładki do gotowania na parze. Wlać wodę do garnka na wysokość 2,5 cm. Wstawić wkładkę i doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć i gotować 2 minuty.
3) Dodać cukinię. Przykryć i gotować jeszcze 3 minuty. Przełożyć warzywa do miski. Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 43 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 309 mg sodu, 7 g węglowodanów, 3 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock