Wrapy z sałaty z kurczakiem
Inspiracją dla tej potrawy była kuchnia południowo-wschodniej Azji. Mięso kurczaka należy gotować w wywarze imbirowym, podzielić na kawałeczki i wymieszać z warzywami, sosem sojowym i octem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
SOS
60 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
250 ml wywaru z kurczaka o obniżonej zawartości soli
2 plasterki świeżego imbiru, każdy grubości 5 mm
375 g piersi kurczaka lub udek, bez skóry i kości
60 ml octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 marchewka, pokrojona w długie, cienkie paseczki
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
16 liści sałaty masłowej
16 listków świeżej mięty
40 g prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać cukier do rondelka. Wlać sos sojowy i ocet ryżowy, gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
2) Wlać wywar z kurczaka do innego rondla. Wrzucić imbir. Doprowadzić wywar do wrzenia. Włożyć piersi lub udka kurczaka. Zmniejszyć ogień. Przykryć rondel. Dusić mięso 12 minut. Odwrócić w połowie czasu gotowania. Gdy będzie gotowe, wyjąć z rondla, żeby przestygło. Wylać wywar. Podzielić mięso na malutkie kawałki.
3) Wlać ocet ryżowy i sos sojowy do miski, wymieszać. Dodać mięso, marchewkę i paprykę. Wymieszać sałatkę.
4) Rozłożyć liście sałaty na blacie. Ułożyć na nich po jednym listku mięty. Nałożyć na nie sałatkę z kurczaka, posypać posiekanymi orzeszkami. Zwinąć liście. Podawać wrapy z przygotowanym sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 120 kcal, 13 g białka, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 3 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 570 mg sodu, 2 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock