Wołowina stir-fry
Grzyby, brokuły, papryka i groszek cukrowy są źródłem selenu i potasu – minerałów, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżeczki drobnego ciemnego brązowego cukru
500 g chudego rumsztyku, pokrojonego w poprzek włókien w paski grubości 3 mm
200 g brokułów, podzielonych na różyczki
2 łyżki oleju roślinnego
150 g grzybów shiitake, same kapelusze, pokrojone
1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i cienko pokrojona
150 g groszku śnieżnego lub cukrowego
4 cebule dymki, pokrojone ukośnie w cienkie talarki
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
2–3 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
szczypta chili w płatkach, pokruszonego
85 ml wywaru z kurczaka
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
cząstki pomarańczy, do wyciśnięcia, według uznania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce łyżkę sosu sojowego z cukrem. Obtoczyć mięso w przygotowanej marynacie i odstawić na 20 minut. Gotować brokuły 3–4 minuty na parze, aż będą miękkie. Ostudzić pod zimną bieżącą wodą i osączyć.
2) Rozgrzać olej na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić mięso, smażyć 2 minuty na dużym ogniu, metodą stir-fry. Wyjąć z patelni.
3) Wrzucić na patelnię grzyby, paprykę, groszek, dymkę, czosnek, imbir i chili. Smażyć 3–4 minuty metodą stir-fry, aż groszek lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny.
4) Starannie wymieszać w małej misce wywar z resztą sosu sojowego, octem balsamicznym i mąką kukurydzianą. Wlać na patelnię i zagotować (konsystencja powinna być gęsta). Wrzucić brokuły, podgrzewać 2 minuty, żeby były gorące.
5) Osączyć wołowinę, wrzucić na patelnię. Podgrzewać potrawę 30 sekund. Podawać z cząstkami pomarańczy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA ZAWIERA: 286 kcal, 34 g białka, 12 g tłuszczów, 3 g tłuszczów nasyconych, 14 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,5 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock