Włoska zupa weselna
Dzięki pulpecikom ta zupa z powodzeniem może stanowić cały, sycący obiad.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1 jajko
80 g parmezanu, tartego
1/2 szklanki bułki tartej
1 mała cebula, posiekana
1/4 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1 i 1/4 łyżeczki pieprzu
900 g mielonej wołowiny
2 litry wywaru z kurczaka
25 g świeżego szpinaku, posiekanego
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
120 g makaronu, ugotowanego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce jajko z serem, bułką tartą, cebulą i po 1/4 łyżeczki soli, suszonego czosnku oraz pieprzu. Dodać mięso i wymieszać. Uformować kulki o średnicy 2,5 cm.
2) Obrumienić w rondlu pulpeciki. Dodać wywar, szpinak, suszoną cebulę i pietruszkę oraz resztę soli, pieprzu i czosnku. Gotować bez przykrycia kilka minut. Dodać makaron i podgrzać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 226 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 72 mg cholesterolu, 942 mg sodu, 9 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 20 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock